Blogg » Varför HTTPS? - Därför HTTPS!

Varför HTTPS? - Därför HTTPS!

När vi använder hemsidor så skickar vi en massa information i klartext över internet. Om någon kan avlyssna din internetanslutning så kan de således även läsa all okrypterad kommunikation.

Vanligtvis behöver vi inte oroa oss för detta eftersom att man ofta sitter på ett skyddat hemnätverk eller företagsnätverk - men problemet uppstår så fort vi ansluter oss till ett oskyddad WiFi (exempelvis internet ombord på SJ). Då kan alla som är inom räckhåll för din trådlösa dator avlyssna all internettrafik som sker och är den inte krypterad så kan man läsa meddelanden och lösenord i klartext.

Med hjälp av HTTPS (TLS / SSL) så skyddar du enkelt dina besökare (eller kunder för den delen) när de ansluter till din tjänst via en osäker uppkoppling. SSL är ett väldigt billigt och effektivt sätt att eliminera en stor risk för dataförlust och vi brukar rekommendera det till alla kunder som hanterar någon form av känslig information.

Hur vet jag om en hemsida använder HTTPS (TLS / SSL) ?

Adressen ska börja med https:// (istället för http://). De olika webbläsarna visar detta på olika sätt men oftast genom att ändra så att en viss del av adressfältet blir grön med ett lås.

Hur installerar man HTTPS (TLS / SSL) på sin hemsida?

Det enda som behövs är att man har en server eller ett webbhotell som stödjer SSL, själva installationen påverkar oftast inte applikationerna i övrigt utan det mesta fungerar som vanligt innan och efter en SSL-installation.

Vad kostar (TLS / SSL)  för en hemsida?

Webbhotell
Priset för SSL brukar finnas listat för just det webbhotellet man har eftersom att man ofta som kund inte kan göra detta själv utan måste beställa det som en extra-tjänst.

Egen server
Man behöver ett SSL-certifikat (kostar från ca: 30kr per år om man inte har några speciella krav).
Sedan behöver man installera certifikatet på sin server. Olika servrar och certifikat kräver olika metoder för verifiering och installation så det går inte att ge ett generellt pris för detta men vi brukar beräkna att det går snabbare än 1h.
Installationen behöver endast göras en gång - dvs. köper man ett femårscertifikat så behövs ingen extra serveradministration för SSL-certifikatet under den tiden.

Publicerat för nästan 6 år sedan.
Uppdaterades senast: mer än 4 år sedan.

Inlägget taggades med följande taggar: ssl säkerhet certifikat server lösenord klartext

comments powered by Disqus